Besplatan softver

Anti-virus zaštita

AVG Free je besplatan softver za zaštitu kompjutera od računarskih virusa. Windows XP/Vista/7 operativni sistem.

AVG LinkScanner proverava web stranice pre nego kliknete na link i posetite ih. Softver je besplatan za ličnu upotrebu.

Avira Free Antivirus je besplatan softver koji štiti kompjuter od virusa. Jedan je od najpoznatijih i najčešće korišćenih softvera te kategorije. Windows 7/XP 64-bit/32-bit/Vista 32-bit/64-bit.

Malwarebytes Anti-Malware je besplatan softver koji može da Vam pomogne u pronalaženju i otklanjanju malicioznih (štetnih) programa (virus, trojan, spyware, adware i rootkit) koji su izbegli sve zaštite i štitove na Vašem kompjuteru. Veoma se lako instalira i ima veoma razumljiv i jasan interfejs. Možete ga preuzeti sa ove lokacije, dostupan za Windows 2000/XP/2003/Vista/Server 2008/7. Pročitajte više.

Spybot - Search & Destroy može da detektuje i ukloni špijunske softvere raznih vrsta iz Vašeg kompjutera. Špijunski softver je relativno nova vrsta pretnje koju uobičajene anti-virus aplikacije još uvek nisu pokrile. Ako novu traku sa alatkama u Vašem Internet Explorer-u koju Vi niste instalirali sa namerom, ako se Vaš pretraživač ruši, ili ako se vaša početna stranica promenila bez Vašeg znanja, najverovatnije imate ubačen špijunski softver. Čak iako ništa ne primetite, možete biti inficirani, jer sve više i više špijunski programi pritajeno prate Vaše ponašanje pri pretraživanju tako da kreiraju Vaš marketinški profil koji će biti prodat reklamnim kompanijama. Spybot-S&D je besplatan, tako da nije škodljivo da pokušava da otkrije jel nešto njuška po Vašem kompjuteru takođe :).
Windows 95/98/Me/2000/XP/2003/Vista/Server 2008/7/NT

Sandboxie je besplatan softver pomoću kojeg možete pokrenuti softver ili njegovu instalaciju u izolovanom prostoru tako da virusi, spyware i malware ne mogu da naprave nikakve trajne promene na Vašem kompjuteru. Nije potrebna nikakva registracija ili otvaranje računa. Pročitajte više... Windows 2000 - Windows 8; 32-bit + 64-bit)

Održavanje kompjutera 

Kliknite na sliku da je prikažete u punoj veličini.
Advanced System Care je besplatan softver koji poseduje sve alate za uredno održavanje kompjutera. Nije potrebno nikakvo prijavljivanje. Dostupan je i kao lokalizovan sa menijima i objašnjenjima na Srpskom. Besplatnu verziju možete opcionalno nadograditi na Pro koja pruža dodatne usluge. Nadograđivanje je zaista opcionalno i nemate nikakvu obavezu u tom smislu niti bilo kakvo uslovljavanje. OS: Win8,WinXP x32,WinXP x64,WinVista x32,WinVista x64,Win7 x32,Win7 x64,Win2000. Pročitajte detaljnije.

IObit Unlocker je besplatan softver koji pomaže u rešavanju problema "Cannot delete file: Access is denied" i  "Cannot delete folder: It is being used". OS: Windows8,WinXP,WinVista,WinVista x64,Win7 x32,Win7 x64,Windows Vista Ultimate,Windows Vista Ultimate x64,Windows Vista Starter,Windows Vista Home Basic,Windows Vista Home Premium,Windows Vista Business,Windows Vista Enterprise,Windows Vista Home Basic x64
Language: English

Glary Utilities je besplatan sve-u-jednom softver veoma sličan kao i prethodno opisani Advanced System Care. Windows 7, 2000, XP, Vista. 32/64bit version.

Ashampoo® Magical UnInstall deinstalira softvere i pritom uklanja sve zaostale direktorijume i registre. Potrebno je registrovati se za dobijanje serijskih brojeva. Windows 2000, Windows XP, Windows Vista 32

CCleaner je besplatan softver za brisanje suvišnih i datoteka koje nidu u upotrebi, brisanje internet istorije,   brisanje registara koji nisu u upotrebi. Nije potrebna nikakva prijava ili registracija. Dostupan za Windows 7, Vista, XP and 2000 obadve verzije 32/64 bit i Mac  OSX 10.5 do 10.7 Lion.

System Information Tool je potpuno besplatan softver koji Vam daje sve potrebne informacije o sistemu. Windows XP, 2003, Vista, 2008 & 7 (32/64).

Speccy je besplatan softver kompanije Piriform koji Vam daje sve informacije o kompjuteru. Windows XP/Vista/7.

Free EaseUS® Partition Master 9.1 Home Edition je besplatna verzija softvera koji omogućava proširavanje, spajanje hard diskova na Vašem kompjuteru. Windows 2000/XP/Vista/Windows 7 (32/64).

DriverMax je besplatan softver koji proverava dostupnost novih verzija drajvera za Vaš XP, Vista, 7 operativni sistem.

SlimDrivers proverava dostupnost novih verzija drajvera za Vaš kompjuter. Potpuno je besplatan i nije potrebna nikakva registracija. Windows XP, Windows Vista, Windows 7.

Recuva  je jedan od onih besplatnih softvera koje obavezno trebate imati instalirane. Služi da povratite slučajno izbrisane datoteke: dokumenta, slike, muziku, kompresovane (zip) datoteke, video snimke itd. Izbrisane stavke možete povratiti ako su izbrisane sa diska, memorijske kartice, iPod ili iz korpe za otpatke (Recycle Bin). Microsoft Windows 7, Vista, XP i 2000 (32/64). Pročitajte detaljnije.

Ažuriranje softvera


CNET TechTracker je besplatan softver koji proverava dostupnost ažuriranih verzija svih softvera koje imate instalirane na računaru i omogućava trenutno preuzimanje istih. Windows XP ili noviji operativni sistem.

FileHippo.com Update Checker proverava i obaveštava o ažuriranim verzijama softvera koje imate instalirane na kompjuteru.

Čitači internet stranica (Web Browser)

Firefox je najpopularniji ako računamo novije Operativne Sisteme. Brz je i ima ogromnu količinu opcionalnih besplatnih dodataka koji mu proširuju mogućnosti i povećavaju efikasnost. Dostupan je kao lokalizovan na skoro svim svetskim jezicima za Windows, Mac i Linux.

The Pale Moon Project je čitač baziran na popularnom Firefox-u s tim što je optimiziran za Windows Operativni Sistem. Podržava dodatke za Firefox i iz mog iskustva radi odnosno učitava stranice brže od Firefox.

Google Chrome je veoma brz i pouzdan čitač internet stranica. Radi odlično sa svim Google servisima a ima i ogroman broj besplatnih dodataka koji mu proširuju mogućnosti i povećavaju efikasnost. Dostupan je za Windows XP, Vista, 7, Mac i Linux.

Apple Safari je dostupan za Mac i Windows XP, Vista, 7. Dobar i pouzdan.

Opera je nosioc mnogih inovacija ali se ne koristi u velikoj meri. Brza je i ima dosta ugrađenih mogućnosti koje su dostupne kod ostalih čitača samo preko besplatnih dodataka.

Web sajtovi

Joomla je softver otvorenog koda pomoću koga možete kreirati svoj internet sajt. Besplatno je preuzimanje bez ikakve prijave a dostupne su i lokalizovane verzije.

KompoZer je takođe softver otvoren koda (WYSIWYG) i namenjen je za kreiranje internet stranica i sajtova bez poznavanja HTML ili Web kodiranja. Nije potrebna prijava i otvaranje računa.  Linux, Microsoft Windows i Apple Macintosh.

Visual Studio Web Developer
Visual Studio Web Developer je Mikrosoftov besplatan softver za kreiranje Web sajtova. Ovaj editor omogućava rad sa Web standardima, JavaScript i ASP. NET.
Windows XP (x86) sa Service Pack 3 - sve verzije osim Starter Edition
Windows Vista (x86 & x64) sa Service Pack 2 - sve verzije osim Starter Edition
Windows 7 (x86 & x64)
Windows Server 2003 (x86 & x64) sa Service Pack 2
Windows Server 2003 R2 (x86 & x64)
Windows Server 2008 (x86 & x64) sa Service Pack 2
Windows Server 2008 R2 (x64)

Notepad++ je besplatan softver koji podržava nekoliko programerskih jezika. Dostupan je kao lokalizovan na skoro svim jezicima. Jezik menija birate prilikom instalacije. Nije potrebna nikakva registracija za preuzimanje.

CSS Menu je besplatan softver za kreiranje navigacije na sajtu/blogu. Potrebnp je da upišete ime i email adresu da biste dobili link za preuzimanje. Softver dostupan za Windows i Mac.

Preuzimanja sa interneta (Download)

Free Download Manager
Free Download Manager
je apsolutno besplatan softver koji Vam pomaže oko preuzimanja sa interneta. Dostupan za Microsoft Windows XP SP1 i kasniji.

Orbit Downloader ubrzava preuzimanja sa interneta i omogućava njihovo pauziranje. Možete preuzimati sve što je dostupno na internetu za preuzimanje uključujući besplatnu muziku, filmove.. Podržava sledeće čitače internet stranica: IE, Firefox, Maxthon, Opera. Možete ga instalirati na sledećim operativnim sistemima: Windows 2000, Windows 7 (32 bit), Windows 7 (64 bit), Windows Vista (32 bit), Windows Vista (64 bit), Windows XP
 
Instant poruke i telefoniranje

Skype je najpoznatiji besplatan softver za slanje instant poruka i besplatno telefoniranje sa svakim ko ima ovaj softver instaliran. Dostupan je za Windows, Mac, Linux, Android, iPhone, iPad, Symbian.  Windows® XP, Vista or 7, oba 32- and 64-bit

Yahoo! Messenger je sličan softver kao i Skype i omogućava besplatno slanje instant poruka i telefoniranje sa svakim ko ima Yahoo! Messenger instaliran. Windows, Mac, iPhone.

Dokumenti, tabele, prezentacije

Kliknite na sliku da je prikažete u punoj veličini
LibreOffice je slobodan softverski paket otvorenog koda za Windows, Macintosh i Linux. Stiže sa 6 poznatih programa sa puno mogućnostima za rad sa kancelarijskim dokumentima: Writer, Calc, Impress, Draw, Math i Base. Preuzimanje bez prijavljivanja koje je opcionalno nakon instaliranja programa.
Pomoću Libre Office softvera možete otvarati i raditi sa MS Office dokumentima, sačuvati u PDF formatu pa čak i ubacivati slike u PSD formatu. Da napomenem da je dostupna i portable verzija koja može da se koristi preko USB porta. Windows, Mac, Linux.

Kingsoft Office Suite Free 2012 je besplatan paket softvera za obradu teksta, pravljenje prezentacija i tabela veoma sličan MS Office. Detaljno pročitajte preko ovog linka. Windows 2000 / Windows XP / Windows Vista(32bit,64bit) / Windows 7(32bit,64bit).

AbiWord je besplatan softver sličan MS Word. Nije potrebno nikakvo prijavljivanje ili registracija. Windows 2000 i na dalje, Linux, Mac OS X 10.2 i kasniji.

Evernote je besplatan softver za skladištenje podsetnika, zabeleški a omogućava i snimanje ekrana i ubacivanje teksta i slika sa interneta. Može da se kaže da je zamena za MS OneNote. Windows, Mac OS X, mobilni uređaji.

Dizajniranje stranica

Scribus je besplatan softver otvorenog koda za dizajniranje stranica. Podržava separaciju boja, CMYK, Spot boje, ICC profile i kreiranje PDF-a. Nije potrebno prijavljivanje. Windows 2000 SP4, Windows XP, Vista i 7. Mac OS X, Linux. Detaljnije.

Vektori

Inkscape je besplatan sotver za rad sa vektorima. Ima mogućnosti slične kao Illustrator i CorelDraw. Windows Me, NT, XP i Vista. Mac OS X 10.3 Panther ili kasniji.

3D

Google SketchUp je besplatan 3D softver koji možete preuzeti i koristiti bez ikakvog prijavljivanja. Dostupan je veliki broj tekstualnih i video treninga kao i veliki broj besplatnih 3D modela. Windows XP/Vista/7 & Mac OS X (10.5+).

Sinhronizovanje datoteka i direktorijuma

Allways Sync je besplatan softver za automatsko ili manualno sinhronizovanje datoteka i foldera. Moguća sinhronizacija sa pokretnim (eksternim) diskovima. Izuzetno lak za upotrebu i preveden sa skoro sve svetske jezike. Pročitajte više... Windows 2000/XP/2003/Vista/2008/7

PDF

PDFCreator omogućava pretvaranje skoro svake datoteke u PDF. Besplatan sotver za koji nije potrebna nikakva prijava ni registracija. Windows 95 / 98 / ME / 2000 / XP / Vista / 7

ZIP arhiviranje

7-Zip je potpuno besplatan softver za kreiranje i raspakivanje ZIP arhive (datoteke). Možete ga preuzeti i koristiti bez prijave i otvaranja računa. Windows 7 / Vista / XP / 2008 / 2003 / 2000 / NT / ME / 98

IZArc je potpuno besplatan zip arhiver koji sadrži sve funkcije koje ikada mogu da Vam zatrebaju u vezi svih popularnih formata za kompresiju datoteka - 7-ZIP, A, ACE, ARC, ARJ, B64, BH, BIN, BZ2, BZA, C2D, CDI, CAB, CPIO, DEB, ENC, GCA, GZ, GZA, HA, IMG, ISO, JAR, LHA, LIB, LZH, MBF, MDF, MIM, NRG, PAK, PDI, PK3, RAR, RPM, TAR, TAZ, TBZ, TGZ, TZ, UUE, WAR, XXE, YZ1, Z, ZIP, ZOO. Može se instalirati na sledećim Operativnim sistemima: 2000/XP/2003/Vista/7

Slike/Fotografije

GIMP je besplatan softver za rad sa slikama i najozbiljnija alternativa Photoshop-a. Besplatno možete preuzeti i koristiti ovaj softver. Tutorijali za GIMP. Windows, Linux, Mac.

Picasa je besplatan Google-ov softver za organizovanje, osnovno uređivanje, slanje i postavljanje video sadržaja i fotografija na internet. Nije potrebno nikakvo prijavljivanje. Windows XP/Vista/7. Pročitajte detaljnije.

Paint.NET je besplatan softver koji je lagan za instalaciju i upotrebu. Ima sve osnovne funkcije za kreiranje i obradu slika/fotografija. Nije potrebna nikakva registracija za preuzimanje. Windows 7, Windows XP SP3, Windows Vista

SmoothDraw je besplatan program za crtanje i bojenje. Nije potrebna nikakva registracija. Windows XP/Vista/7

PhotoScape je izvanredan besplatan softver za obradu slika. Omogućava obradu slika, snimanje ekrana, dodavanje teksta na slike, kombinovanje više slika u jednu, kreiranje foto-kolaža, animiranih GIF slika pa čak i konvertovanje iz RAW formata u JPEG. Nije potrebna registracija niti bilo kakvo prijavljivanje. Windows NT/2000/XP/Vista/7

Desktop Email

Windows Live Essentials je paket koji sadrži i desktop email softver sličan MS Outlook ali sa manjim mogućnostima. Nije potrebno otvaranje naloga.

Mozlla Thunderbird je besplatan email desktop klijent otvorenog koda. Možete ga preuzeti i koristiti bez ikakve registracije i ograničenja. Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows 7. Mac OS X 10.4.x i kasnije. Linux.

Pegasus Mail je besplatan desktop email klijent sa posebnim akcentom na sigurnost i zaštitu od spam i štetnih poruka. Nije potrebno prijavljivanje i registrovanje. Windows 2000/XP/Vista/Win7

Obrada video klipova

Movie Maker je besplatan Mikrosoftov sogtver za rad sa video klipovima. Dostupan je samo za Vistu i Windows 7. Direktno preuzimanje bez registracije.

Snimanje ekrana

CamStudio je besplatan softver koji Vam omogućava da snimite šta se dešava na ekranu i sačuvate kao AVI video ili pretvorite u Flash video - SWF. Windows XP, Vista.

Ashampoo® Magical Snap Free je besplatan softver pomoću kojeg možete napraviti snimak ekrana, ili onoga što je prikazano na ekranu, obraditi snimak i sačuvati na disku u jednom od popularnih formata: JPG, PNG ili BMP.

Jing je besplatan softver kompanije TechSmith za snimanje ekrana i pravljenje video zapisa. Potrebno je prijaviti se i otvoriti besplatan nalog. Windows XP, Vista, ili Windows 7. Mac OS X 10.5.8 i kasniji. Pročitajte detaljnije.

Snimanje i obrada zvuka

Audacity je besplatan softver za snimanje i obradu zvuka. Ima prilično veliki broj mogućnosti visokog kvaliteta. Nije potrebno nikakvo prijavljivanje ili registracija za preuzimanje. Softver je preveden na skoro sve svetske jezike. Windows 2000/XP/Vista/Windows 7/Windows 8

Audio i video konverteri

Any Video Converter je besplatan video konveter koji podržava većinu popularnih formata uključujući Flash format. Možete ga koristiti i za narezivanje. 2000*, XP, Vista (32bit & 64bit), Windows 7 (32bit & 64bit)

Freemake nudi dva besplatna softvera: za konvertovanje video i audio datoteka. Možete i narezivati audio i video datoteke.

Radna površina

ObjectDock je besplatan softver za Windows kompjutere pomoću kojeg možete imati Mac interfejs izgled. Softver omogućava visok stepen prilagođavanja, dodavanja Web linkova i korisničkih ikonica.

Nije potrebno nikakva prijava ni registracija a dostupna je i Pro verzija koja je opcionalna. Windows XP/Vista/7

Besplatni softveri za nastavnike i profesore

Besplatni produkti i servisi za nastavnike je Mikrosoftova web stranica na kojoj nastavnici i profesori mogu da preuzimaju besplatne softvere za obuku studenata i đaka.

Media plejeri

Winamp je besplatan media plejer na kome možete slušati internet radio, muziku sa Vašeg kompjutera i narezivati na CD. Možete pregledavati i neke video sadržaje. Windows 2000 sp4 i kasniji.

iTunes je media menadžer kompanije Apple. Besplatan je potrebna je registracija. Možete slušati, gledati i organizovati sve popularne video i audio formate. Windows XP, Vista or Windows 7

RealPlayer spada u grupu popularnih media plejera. Podržava sve popularne audio i video formate uključujući i Flash. Sa instalacijom dobijate i besplatan video i audio konverter. Windows XP sa Service Pack 3, Windows Vista, ili Windows 7 (32- or 64-bit)

Adobe Flash Player je zvanični plejer Adobe kompanije za prikazivanje SWF datoteka.

Narezivanje

Ashampoo® Burning Studio 6 Free je besplatan softver za narezivanje datoteka na CD, DVD i Blue-Ray diskove. Potrebna registracija da biste dobili serijske brojeve. Windows® XP, Vista and Windows 7

CDBurnerXP je besplatan softver za narezivanje podataka na  CD-R/CD-RW/DVD+R/DVD-R/DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM/BD/HD-DVD, nije potrebna nikakva registracija a može da se instalira na Windows 2K / XP / 2003 / Vista / Vista64 / 7 / 7 x64.

PDF čitači

Adobe Reader je najpoznatiji, najpopularniji i najbolji besplatan PDF čitač. Microsoft® Windows® XP Home, Professional, ili Tablet PC Edition sa Service Pack 3 (32 bit) or Service Pack 2 (64 bit); Windows Server® 2003 (sa Service Pack 2 za 64 bit; Windows Server® 2008 (32 bit i 64 bit); Windows Server 2008 R2 (32 bit i 64 bit); Windows Vista® Home Basic, Home Premium, Business, Ultimate, ili Enterprise sa Service Pack 2 (32 bit i 64 bit); Microsoft Windows 7 ili Windows 7 with Service Pack 1 Starter, Home Premium, Professional, Ultimate, ili Enterprise (32 bit and 64 bit)

Foxit Reader je alternativa Adobe Reader. Prednost mu je nešto manja veličina ali ne podržava sve mogućnosti PDF formata. Detaljnije preko ovog linka. Microsoft Windows® XP Home, Professional, ili Tablet PC Edition sa Service Pack 2 ili 3 (32-bit & 64-bit). Windows Vista® Home Basic, Home Premium, Business, Ultimate, ili Enterprise sa ili bez Service Pack 1 (32-bit & 64-bit). Windows 7 (32-bit & 64-bit).

Nitro PDF Reader je besplatan PDF čitač koji možete integrisati sa IE, Chrome i Firefox. Osim pregledavanja daje mogućnost i kreiranja PDF datoteka iz skoro bilo kog formata. Windows® XP, Windows® Vista, Windows® 7

Geografske informacije

Google Zemlja Vam omogućava potpuno besplatno geografske informacije o celom svetu. Windows XP, Windows Vista, ili Windows 7. Mac OS X 10.5.0 ili kasniji. Dostupno i za Linux.

Programiranje

Visual Basic Express omogućava kreiranje .NET Framework bazirane Windows aplikacije. Potpuno je besplatan i nije potrebno nikakvo prijavljivanje i registracija.
Windows XP (x86) sa Service Pack 3 - sve verzije osim Starter Edition
Windows Vista (x86 & x64) sa Service Pack 2 - sve verzije osim Starter Edition
Windows 7 (x86 & x64)
Windows Server 2003 (x86 & x64) sa Service Pack 2
Windows Server 2003 R2 (x86 & x64)
Windows Server 2008 (x86 & x64) sa Service Pack 2
Windows Server 2008 R2 (x64)

Visual C# Express je besplatan Mikrosoftov softver projektovan za izgradnju aplikacija koje se pokreću na .NET Framework.
Windows XP (x86) sa Service Pack 3 - sve verzije osim Starter Edition
Windows Vista (x86 & x64) sa Service Pack 2 - sve verzije osim Starter Edition
Windows 7 (x86 & x64)
Windows Server 2003 (x86 & x64) sa Service Pack 2
Windows Server 2003 R2 (x86 & x64)
Windows Server 2008 (x86 & x64) sa Service Pack 2
Windows Server 2008 R2 (x64)

Visual C++  je moćan programerski jezik koji pruža detaljnu kontrolu prilikom izgradnje Windows i .NET Framework aplikacija. Kao i svi ostali softveri iz Express porodice potpuno je besplatan i nije obavezna registracija i prijavljivanje.
Windows XP (x86) sa Service Pack 3 - sve verzije osim Starter Edition
Windows Vista (x86 & x64) sa Service Pack 2 - sve verzije osim Starter Edition
Windows 7 (x86 & x64)
Windows Server 2003 (x86 & x64) sa Service Pack 2
Windows Server 2003 R2 (x86 & x64)
Windows Server 2008 (x86 & x64) sa Service Pack 2
Windows Server 2008 R2 (x64)

Portable softveri

PortableApps.com je apsolutno besplatan portable manager koji ne samo da služi za organizovanje portable softvera već Vam daje direktan pristup do direktorijuma sa svim besplatnim portable softverima. Windows 2000/XP/Vista/7 , Mac OS, Linux, UNIX. Pročitajte detaljnije.

Коментари

Популарни постови