Scribus besplatan softver za dizajniranje stranica i pripremu za štampu


Scribus je apsolutno besplatan softver i ja sam ga stavio na listi besplatnih softvera u kategoriju softvera za dizajniranje stranica za šta ovaj softver ima mogućnosti kao i mogućnosti za pripremu dokumenata za štampu. Prvenstveno je namenjen za kućne štampače ili Desktop Printing kako to kažu braća amerikanci ali možete sačuvati dokumenat i kao PDF uz dosta veliku kontrolu koju retko koji besplatan softver daje. Softver možete preuzeti sa ove lokacije, dostupan je za Windows, Linux, Mac kao i portable verzija.
Nakon pokretanja softvera otvoriće Vam se početni prozor u kome možete kreirati novi dokumenat. Ima dosta opcija za podešavanje koje kasnije možete promeniti.
Osim početnog broja stranica, orijentacije, margina, bleed boxa, možete promeniti i podrazumevanu mernu jedinicu koja je Points u recimo milimetre ili centrimetre.
Sa instalacijom Scribus dobijate i veliki broj predložaka koji mogu da Vam posluže kao stratna tačka u dizajniranju. Predlošci se nalaze na New from Template kartici, kad izaberete predložak sa desne strane imate detalje o njemu.
Ako ste izabrali predložak koji sadrži fontove koje nemate instalirane na kompjuteru dobićete obaveštenje o zameni fontova, font će biti zamenjen sličnim ali Vam je omogućeno da Vi sami odredite klikom na strelicu sa desne strane imena fonta (Substitution Font).

Sam softver daje prilično veliki broj opcija za kontrolu nad izgledom i formatiranjem sadržaja preko panela koje možete prikazati iz Window menija.
Ono što bih hteo da pohvalim je Document Setup dijalog koji možete prikazati iz File menija. Ovaj dijalog sadrži veliki broj opcija pomoću kojih možete kontrolisati sve atribute dokumenta.
U Scribus možete ubacivati text, doc, html, odt (Oppen Office, Libre Office) datoteke, jedina limitacija koju sam primetio a može da bude bitna je da ne možete ubaciti .docx format koji koriste MS Word 2007/2010.
Takođe hoću da naglasim Save as PDF dijalog koji daje neočekivano veliku kontrolu nad PDF dokumentom, neočekivano veliku za besplatan softver.
Scribus ima i ostale esecincijalne karakteristike kao što je Preflight koji se automatski pokreće na komandu sačuvaj ako dokumenat ima nekih grešaka. Sve u svemu odličan softver za pare koje je potrebno izdvojiti (besplatan je) i preporučujem ga kao alternativu ako niste u mogućnosti da priuštite skupe softvere za dizajniranje stranica i pripremu za štampu, u svakom slučaju je mnogo bolji za tu vrstu posla od MS Word, Open Office (Libre Office ga je nasledio).

Коментари

Популарни постови