Recuva besplatan softver za vraćanje slučajno izbrisanih datoteka


Recuva je jedan od onih besplatnih softvera koje obavezno trebate imati instalirane. Služi da povratite slučajno izbrisane datoteke: dokumenta, slike, muziku, kompresovane (zip) datoteke, video snimke itd. Izbrisane stavke možete povratiti ako su izbrisane sa diska, memorijske kartice, iPod ili iz korpe za otpatke (Recycle Bin). Besplatnu verziju softvera možete preuzeti preko ovog linka. Recuva je dostupna za Microsoft Windows 7, Vista, XP i 2000 (32/64) i lokalizovana tako da prilikom instalacije možete izabrati Srpski za jezik interfejsa.
 

Recuva se odlikuje veoma razumljivim interfejsom i čarobnjakom koji se pokreće sa pokretanjem softvera i vodi vas kroz proces povraćaja izbrisanih datoteka korak po korak. Kada se pojavi početni dijalog kliknite na dugme Next u donjem desnom uglu.

U sledećem dijalogu navedite tip datoteke koja je prethodno izbrisana, sve je objašnjeno ispod naslova, Vaše je samo da kliknete u polje ispred a zatim na dugme Next.

Sledeći korak je da navedete lokaciju na kojoj se nalazila datoteka pre brisanja, ako niste sigurni izaberite prvu opciju, ako znate tačnu lokaciju kliknite ispred naslova In a specific  location i navedite na direktorijum tako što ćete najpre kliknuti dugme Traži. Kada završite u ovom dijalogu kliknite još jednom dugme Next.

Pojaviće se novi dijalog u kome treba da kliknete dugme Start da softver otpočne pretragu. Ako ste prethodno pokušali da povratite datoteku i ona nije pronađena kliknite ispred naslova Enable Deep Scan što će zadati komandu za dublje i duže pretraživanje.

Sačekajte. Kada Recuva završi sa pretragom pojaviće se novi dijalog sa izlistanim pronađenim stavkama koje su prethodno izbrisane. Ako ste pronašli datoteku koju tražite kliknite u kvadrat ispred njenog imena (možete izabrati više stavki odjednom) a zatim na dugme Obnovi. Napomena da će samo neke stavke imati i grafički prikaz. Ako imate problema da pronađete stavku kliknite na dugme Prebaci se u napredni mod koje se nalazi u gornjem desnom uglu.

Otvoriće se novi dijalog u kome imate više dostupnih podataka o pronađenim datotekama. Zelenom bojom biće obeležene stavke koje su u odličnom stanju i velika je verovatnoća da će uspešno biti povraćene. narandžastom bojom su obeležene stavke koje imaju neke šanse da uspešno budu vraćene a crvenom stavke koje su u veoma lošem stanju i imaju veoma malo ili nimalo šansi. Da dobijete više informacija kliknite na ime stavke da dobije plavu pozadinu a zatim na naslov neke od kartica na desnoj strani. Da zadate komandu za povraćaj datoteke trebate kliknuti u kvadrat ispred da se pojavi znak za potvrdu a zatim na dugme Obnovi u donjem desnom uglu.


Коментари

Популарни постови