Besplatni i jeftini alternativni profesionalni dizajn softveri


Da li ste ikada čuli za Serif kompaniju? Oni proizvode jeftine a dobre profesionalne dizajn softvere za obradu slika, crtanje i dizajniranje stranica. Njihova politika je da Vam omogućavaju preuzimanje starter verzija koje su prilično ošišane da se tako izrazim umesto probnog perioda. Ošišana i besplatna verzija hoće da kaže da su neki alati i funkcije isključeni i nisu dostupni. Kada je dizajniranje stranica u pitanju oni imaju Page Plus Starter izdanje koje osim funkcija koje su isključene ne dozvoljava da sačuvate datoteku u PDF formatu ali Vam dozvoljava da je odštampate ako imate štampač. Rešenje je da imate PDF editor i koristite njegov printer da biste sačuvali u PDF formatu.

Preuzimanje starter izdanja
Da biste preuzeli starter izdanja treba prvo da se registrujete i otvorite nalog. Ovo ide brzo i lako i dobićete link za preuzimanje. Dobra strana je da kada preuzmete softver oni će Vam dati serijske brojeve koji će biti uvek dostupni na Vašem nalogu tako da ste osigurani od gubljenja serijskih brojeva ako Vam ikada budu zatrebali.

Instaliranje i pokretanje
Instaliranje ide ekspresno za veoma kratko vreme, vodite računa na opciju da instalirate njihov toolbar, verujem da Vam nije potreban još jedan u arsenalu koji već imate pogotovo ako ne obraćate puno pažnje prilikom instaliranja besplatnih softvera. Kada pokrenete PagePlus na stranici dobrodošlice imate nekoliko opcija i korisnih linkova do tutorijala i besplatnih predložaka.
Serif PagePlus početna strana
Serif PagePlus početna strana
Predloške trebate instalirati kao i svaki drugi softver a zatim kliknite na Use Design Template u početnom prozoru da otvorite dijalog u kome možete izabrati predložak.
Serif sajt stranica sa besplatnim predlošcima
Serif sajt stranica sa besplatnim predlošcima

Mogućnosti programa
PagePlus ima dosta dobre mogućnosti kada se uporedi sa skupljim i boljim softverima, na primer Paragraph dijalog ima zaista veliki broj opcija i daje veliku kontrolu nad tekstom i to sve u jednom dijalogu. Ima opciju ubacivanja okvira koji kasnije možete popuniti slikom ili grafikom koju možete linkovati i napraviti kasnije promene ili otvoriti i obraditi u njihovom programu za obradu slika PhotoPlus. Pregledavajući menije došao sam do zaključka da PagePlus ima sve što je potrebno i za ozbiljnije korisnike.
Zameni sliku u PagePlus
Zameni sliku u PagePlus

Kome su Serif softveri namenjeni
Ja bih preporučio ove softvere svim vlasnicima manjih i srednjih preduzeća koji nemaju budžet da plate dizajnera. Softveri nisu skupi i često daju velike popuste ( trenutno nude DrawPlus za manje od 50€ ). Osim softvera oni nude i pakete sa predlošcima za skoro svaku namenu od biznis karti do postera. Imaju i pakete sa slikama, fontovima, grafikama...  po veoma pristupačnim cenama. Sve u svemu sa nekih 150-200€ ulaganja možete dobiti kvalitetne dizajne i softvere pomoću kojih možete da ih prilagodite i zamenite slike i tekst što i nije neka velika nauka. Takođe mogu da ga koriste i dizajneri jer je u dizajnu bitnije poznavati principe, tipografiju, teoriju boja, psihologiju potrošača i imati ideju nego imati softver koji Vam omogućava da uradite stvari od kojih možda većinu nikada nećete koristiti, pa zašto onda plaćati takve mogućnosti.

Коментари

alati каже…
Odličan post. Puno korisnih i dobrih informacija. MOŽE pomoći mnogima.

Популарни постови